Wat zijn de effecten van stoppen met roken?

Je reis op weg naar een beter leven begint zodra je stopt met roken. Al na een paar uur zul je merken dat je je beter voelt, en het wordt daarna alleen maar beter! Een duidelijk motivatie kiezen, geeft je de vastberadenheid die je nodig hebt om door te zetten. Als je niet precies weet wat je motivatie is, dan gaan we dat samen uitzoeken.

Ik wil gezonder zijn

We kennen allemaal wel iemand die te maken heeft of heeft gehad met de gevolgen van roken en het is geen geheim dat stoppen met roken een enorm positief effect op je gezondheid heeft. Je zult het verschil zien, zoals een betere kleur van je tanden en nagels of een lagere bloeddruk.

Ik wil actiever zijn

Wil je 's ochtends een eind kunnen rennen zonder direct buiten adem te zijn? Drie maanden nadat je gestopt bent met roken beginnen je longen zich te herstellen en zul je merken dat je meer fysieke energie en uithoudingsvermogen hebt. Dat betekent dat je een actiever leven kunt gaan leiden.

Ik wil mijn vrijheid terug

Soms heb je wellicht het idee dat er niets bevrijdender is dan een trekje nemen van een sigaret, maar neem van ons aan dat jezelf bevrijden van een rookverslaving vele malen beter is. Wanneer je niet langer afhankelijk bent van nicotine, heb je tijd om je aandacht te richten op andere, belangrijkere zaken.

Ik wil er beter uitzien

Als je rookvrij geworden bent, zul je verbeteringen in je fysieke voorkomen zien. Dankzij een hoger zuurstofgehalte in je lichaam wordt je bloedsomloop beter en word je huid gezonder. Stoppen met roken kan je er ook jonger uit laten zien, doordat je minder snel rimpels krijgt rond je mond of je ogen.

Ik wil weer de controle krijgen over mijn geld

Ooit uitgerekend hoeveel geld je zou kunnen besparen door te stoppen met roken? Als je dat deed, zou het je verbazen hoeveel van je salaris in rook opgaat. Stoppen met roken komt je banksaldo ten goede, zodat je je geld kunt uitgeven aan zaken die echt belangrijk zijn.

Ik wil dat mijn omgeving zich beter voelt

Als je een sigaret rookt, inhaleer je minder dan een kwart van de rook. De rest verdwijnt in de lucht en heeft dus effect op je omgeving. Niet-rokers die langdurig samenleven met rokers, kunnen een sterk verhoogd risico lopen op hartproblemen en kanker. Kinderen zijn kwetsbaarder en naar schatting 20-30% van alle gevallen van kinderastma wordt veroorzaakt door meeroken*.

* http://tobaksfakta.se/fakta/om-passiv-rokning/

Ik wil een voorbeeld zijn voor mijn gezin

Of je je nu zorgen maakt dat je je kinderen misschien niet kunt zien opgroeien of dat je een jongere broer of zus hebt die je een goed voorbeeld wilt geven, er is geen betere motivator om te stoppen met roken dan je gezin.

Als je zwanger bent of nog borstvoeding geeft, overleg dan eerst met een arts voordat je nicotinevervangende hulpmiddelen gebruikt.

Hoe herstelt het lichaam zich geleidelijk nadat je gestopt bent met roken?

20 minuten – je bloeddruk en hartslag zakken naar normale waarden. De nicotine verlaat het lichaam en het hart begint weer normaal te functioneren.

8 uur – het koolmonoxidegehalte (een giftig gas) in je bloed zakt naar een normale waarde.

24 uur – de rook is uit je longen verdwenen. Na een dag zijn de longen vrij van alle sporen van rook. Nu begint hun herstel.

48 uur – de reuk- en smaakzin verbeteren. Zenuweinden groeien weer aan en je begint dingen waar te nemen die je niet opmerkte toen je nog rookte. En het wordt steeds beter!

2-3 weken – je conditie verbetert. Je bloedsomloop en longfunctie zijn al zover hersteld dat je het verschil merkt en na inspanning niet meer zo moe en buiten adem bent.

1 jaar – de kans op hart- en vaatziekten is met 50% afgenomen. Je gezondheid is in een jaar tijd zo drastisch verbeterd dat je hart twee keer zo goed voelt als toen je nog rookte.

5 jaar – aanzienlijk lagere kans op een beroerte. Je bloedvaten vernauwen als je rookt, wat leidt tot een hoger risico op een beroerte. Als je stopt, verwijden ze geleidelijk weer. Na vijf jaar is het verschil zo groot, dat je kans op een beroerte hetzelfde is als wanneer je nooit gerookt zou hebben.

10 jaar – kans op kanker is gehalveerd. Zoals iedereen weet, lopen rokers een grotere kans op longkanker, maar ook op mond-, keel-, nier- en alvleesklierkanker. Na 10 jaar is dat risico drastisch verminderd.

15 jaar – je hart voelt alsof je nooit gerookt hebt. Je risico op hart- en vaatziekten is gelijk aan dat van een niet-roker.

En je hebt betere seks! De bloedsomloop verbetert en daardoor nemen libido en energie toe. Vrouwen hebben een grotere kans om zwanger te raken en een kleiner risico op een miskraam. Bij mannen verbetert de kwaliteit van het sperma.

Bronnen: Regel 1-5 en de serie 7-8: ASH Factsheet “Stopping Smoking: The Benefits and Aids to Quitting”. December 2012.

Ontdek onze producten

Gebruik jouw juiste hulpmiddel om je te helpen te stoppen met roken. Meer informatie

Onze principes begrijpen

Ontdek de basisprincipes die je kunnen helpen te stoppen met roken. Meer informatie

Hulp bij het stoppen met roken

Kom meer te weten over hoe wij je kunnen helpen rookvrij te worden. Meer informatie

Wat zijn de beste nicotinevervangers?

Door op deze link te klikken kies je er voor om onze website te verlaten. Alhoewel wij geloven dat de website waar je naar toe wordt gestuurd het beste voor u heeft, het blijft een onafhankelijke website die niet onder onze controle is. Vandaar dat wij de content van de website niet steunen en hebben wij geen verantwoordelijkheid voor de website’s content en privacy. Dat begrijp ik.

Bent u ouder dan 18 jaar?

Ga naar uw docter voor advies.

Nicotinell® producten kunt u niet gebruiken wanneer u jonger dan 18 jaar. Ga naar uw dokter voor advies.

OK